cashflow

Hoe bereken je je cashflow en hoe hou je die onder controle?

Cash. Het is een heilig huisje voor ondernemers, of dat zou het toch moeten zijn. Een positieve cashflow kan deuren naar nieuwe aanwervingen, productontwikkeling… openen, maar een negatieve kasstroom kan die deuren al snel weer sluiten. In deze blog vertellen we je wat cashflow precies is en hoe je die als ondernemer onder controle kan krijgen.

Omzet min kosten

Laten we eerst even verduidelijken wat we precies verstaan onder cashflow. Dit bereken je door je handelsgoederen (voorraad) en je algemene kosten (huur, bezoldigingen, marketing, verzekeringen…) af te trekken van je inkomsten. Vervolgens verminder of vermeerder je dat resultaat met de verandering van het werkkapitaal –in deze blog leggen we uit hoe je je werkkapitaal berekent- en dan bekom je de operationele cashflow. Simpel gezegd kan je stellen dat je activiteit winstgevend is als deze positief is. Is het resultaat van die bewerking negatief, dan weet je dat er iets schort aan je verdienmodel.

Daarnaast zijn er nog de investeringscashflow en de financiële cashflow. Het eerste type verwijst naar de plussen en minnen van je investeringen, bijvoorbeeld het aankopen van een machine (-) of het van de hand doen van een toestel (+). De financiële cashflow ten slotte slaat op de inkomsten en uitgaven van leningen of andere financieringsvormen.

Als de som van de operationele, financiële en investeringscashflow negatief is, dan spreken we van een cash burn.

Op welke knoppen kan ik drukken om mijn cash onder controle te houden/te krijgen?

Als ondernemer zit je in de driver’s seat. Weet dat de beslissingen die je maakt, ook een impact zullen hebben op je cashflow. Als je niet wéét dat je een cashprobleem hebt, kan je er ook niets aan veranderen.

Een cashprobleem kan trouwens elk type onderneming overkomen: van een start-up die moet zwoegen om de eerste klanten binnen te halen, over groeibedrijven die sneller willen groeien dan hun cash toelaat tot volwassen kmo’s die zich financieel in slaap laten wiegen.

Hoe krijg je grip op alle inkomsten en uitgaven om je cashflow te optimaliseren?
Hierna onze 7 tips:

Wat als je cashflownegatief bent?

Een negatieve cashflow zou voor elke ondernemer een alarmsignaal moeten zijn. Maar dat hoeft niet het einde van je bedrijf te betekenen. Vaak is externe financiering een oplossing. Natuurlijk zal je externe financiers ervan moeten overtuigen dat je concept wél een positief operationeel resultaat kan genereren. Je huiswerk maken en -opnieuw- je cijfers kennen is dan ook cruciaal om succesvol financiering op te halen.

Als je op zoek gaat naar externe financiering, kan je bij verschillende partijen aankloppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bank, business angels, de overheid (subsidies…) en crowdfunding. Sowieso is het gezond om een financieringsmix op te stellen, waarbij je geld ophaalt bij verschillende kanalen.

Een overname behoort ook tot de mogelijkheden. Het komt vooral bij snelle groeiers voor dat ze op vlak van cash zichzelf voorbijlopen. Overgenomen worden betekent in dat geval een stevige cashinjectie, maar natuurlijk verlies je dan de controle over het bedrijf.

Welke tips heb jij om je cashflow gezond te houden? Laat gerust van je horen.

Hoe hou jij je cashflow onder controle?

Vraag je kennismakingsgesprek aan.


    Ik ga akkoord met de privacyverklaring