Businessman is negotiating on investment to expand the market and suggest ways to increase income for young investors, Business Chat and Marketing Team Meetings.

Hoe hou ik mijn werkkapitaal onder controle?

Je werkkapitaal monitoren is belangrijk om te weten waar je geld “vastzit”, zowel langs inkomstenkant (bijvoorbeeld vorderingen aan klanten) als aan uitgavenkant (voorraad, schulden).
Over de definitie van werkkapitaal hadden we het al in een vorige blog. In dit artikel zoomen we in op het managen van dat werkkapitaal. Niet te onderschatten, want het is een evenwichtsoefening: enerzijds wil je je ervan verzekeren dat je voldoende werkkapitaal hebt om operationeel niet in de problemen te komen (bijvoorbeeld afgesproken leveringen aan bestaande klanten kunnen waarmaken), anderzijds wil je ook voldoende cashflowruimte hebben om bijvoorbeeld een voorraadversnelling bij te schakelen als er een grote bestelling binnenkomt of om andere investeringen te doen.
Deze intro brengt ons meteen bij 3 belangrijke pijlers om je werkkapitaal onder controle te houden.

1. Voorraadbeheer

Bedrijven die met voorraden werken, moeten goed weten hoe hun voorraad er op de eerste en de laatste dag van de maand zal uitzien. Te veel voorraad hebben is niet goed, want dan moet je te veel voorfinancieren. Daarbij komen nog kosten voor opslag, eventuele beschadigingen… Te weinig voorraad hebben kan er dan weer voor zorgen dat je je afspraken naar klanten niet kan nakomen.

Een forecast van je voorraad helpt je om toekomstige contracten beter in te plannen. Is de verkoop van je voorraad bijvoorbeeld seizoensgebonden? Werk je met bederfbare goederen? Welke items zijn populair en zullen dus snel opnieuw moeten aangekocht worden? Je houdt hier best ook rekening met een scenario waarin je zelf je voorraad te laat ontvangt. Uiteraard zijn veel van deze vragen zeer sectorafhankelijk, maar ze kunnen je maar helpen om na te denken over het optimaliseren van je stock en het beheer ervan.

2. Afspraken met klanten

Je kon het al lezen in het vorige stuk: voorraadbeheer en afspraken met klanten zijn uiteraard gerelateerd. Een slecht voorraadbeheer kan ervoor zorgen dat een goed klantencontact een volgend dominosteentje is dat omvalt.

Weet dat je klant (omzet dus) je belangrijkste financieringsbron is. Het is dan ook niet onverstandig om de betaaltermijnen onder de loep te nemen en misschien in te korten; het zou toch handig zijn dat jouw klanten je betalen vóór jij je leveranciers moet betalen, nietwaar? Vanzelfsprekend communiceer je best transparant over de betaaltermijnen met je klanten.

3. Cashflow

Cashflow hangt natuurlijk samen met bovenstaande pijlers: het bepalen van een inkoopmoment voor je voorraad of de betaaltermijnen van je klanten herschikken zijn cashflowgerelateerde beslissingen.

Maar wat als je bijvoorbeeld plots een groot contract binnenkrijgt maar niet de nodige slagkracht hebt om voor te financieren? Dan komt een externe financiering in the picture. Als het om voorraadfinanciering gaat, is een straight loan bij de bank een optie. Je kan dan voor een bepaald bedrag lenen bij de bank om het geleende geld snel weer terug te betalen eens je klant betaald heeft.

Ook belangrijk: hoe evolueert mijn werkkapitaal?

Een maandelijkse forecast maken van je werkkapitaal is geen overbodige luxe. Begin hierbij met het in kaart brengen van je voorraad, vorderingen en schulden aan leveranciers.

Denk aan verschillende scenario’s: wat als je bijvoorbeeld een grote klant binnenhaalt? Dan moet je meer voorraad aanleggen, maar kan je dat cashflowmatig aan? Indien niet, kan je de eerder vermelde piste van externe financiering overwegen. Want als je werkkapitaal stijgt door die grote bestelling (meer geld dat vastzit in voorraad), stijgt ook je financieringsbehoefte.

Dit brengt je bij het operationele luik van je bedrijf. Een goede communicatie tussen enerzijds salesprofielen en anderzijds financiële, operationele en logistieke medewerkers is de sleutel tot een goed beheer van je werkkapitaal.

Hoe zie jij de evenwichtsoefening tussen enerzijds voldoende werkkapitaal, maar anderzijds ook niet te veel geld laten vastzitten in o.a. voorraad? Laat gerust van je horen!

Heb jij een goed zicht op je werkkapitaal?

Vraag je kennismakingsgesprek aan.


    Ik ga akkoord met de privacyverklaring