Solvabiliteit

Solvabel zijn, wat is dat nu eigenlijk?

Eén van de eerste eigenschappen of ratio’s waar een externe partij naar kijkt om je bedrijf te beoordelen, is de solvabiliteit. Is je bedrijf wel solvabel? En wat betekent dat?

Deze ratio beschrijft de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal van een bedrijf. Met andere woorden: de solvabiliteit toont hoeveel percent van het eigen vermogen er staat tegenover het balanstotaal van de onderneming. 15-25% eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal is normaal, ook al schommelt dat wat per sector.

Nu in mensentaal…

Als een externe partij kijkt naar de balans bij een bedrijf, dan wordt duidelijk hoeveel eigen vermogen er in de onderneming zit. Dat vermogen is in het bedrijf zelf beschikbaar om op lange termijn schulden te kunnen vereffenen.

Daarnaast heb je ook het balanstotaal. De verhouding tussen beide percentages zegt iets over de sterkte en de financiële daadkracht van een bedrijf op lange termijn. Het toont ook hoe (on-) afhankelijk een bedrijf is van externe partijen. Hoe hoger het percentage, des te minder afhankelijk van externe partijen.

Is hoger ook beter?

Niets in minder waar. Je hebt vooral een goed evenwicht nodig tussen je eigen vermogen en je balanstotaal.

Stel dat je een bedrag kan lenen bij een externe partij, bijvoorbeeld een bank, en je betaalt daarvoor een jaarlijkse rente van 2%. Je aandeelhouders daarentegen verwachten misschien 7% rendement, zij willen geen risico lopen en zeker geen verlies boeken, dus eisen ze een hoger rendement.

Is het dan beter om je eigen vermogen, eventueel via je aandeelhouders, te investeren? Of is het lucratiever om die externe partij aan te spreken?

Uit dit eenvoudige voorbeeld blijkt dat we alle ratio’s goed moeten analyseren om de cijfers correct te interpreteren, zodat we de juiste financiële keuzes maken om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Daarom blijft het cruciaal om je cijfergegevens voortdurend op te volgen.

Ik hoor graag hoe jij zorgt voor een goede solvabiliteit. We kunnen elkaar inspireren.

Hoe solvabel is jouw bedrijf?

Vraag je kennismakingsgesprek aan.


    Ik ga akkoord met de privacyverklaring